Geneticky modifikovaní komáři

8.10.2002
Komár čtyřskvrný (Anopheles maculipennis), nejznámnější přenašeč malárie. Od podobného komára pisklavého Culex pipiens, který je u nás nejrozířnější, se liší postojem v klidu. Zatímco u komára pisklavého je zadeček rovnoběžný s podkladem nebo směřující šikmo dolů, u anofela směřuje zadeček šikmo nahoru. Převzato z Brehmova života zvířat,díl I - Bezobratlí, str.338,  vydalo Nakladatelství J.Otto spol. s r.o., Praha 1929.

Ve studii nedávno publikované v časopisu Nature team vedený Marcelo Jacobs-Lorenou z Case Western Reserve University informoval o vyvinutí geneticky modifikovaného komára, který není schopen přenášet malárii. Této vlastnosti dosáhli doplněním genetické výbavy běžného komára insercí nového genu (metodami genetického inženýrství), který zabraňuje zárodkům malárie přecházet ze žaludku komára do jeho slinných žláz (a tím nakazit napadnutého člověka). Vypuštěním tohoto komára do přírody by se vytvořil normálnímu komárovi (přenášejícímu malárii) konkurent, čímž by se nakonec množství nebezpečných komárů redukovalo. Pozitivní přínos tohoto výsledku pro boj s malárií, která zabíjí na celé zeměkouli přibližně jeden milion lidí každý rok, je zjevný. Přesto má řada aktivistů i expertů obavy z nekontrolovaného vypouštění geneticky modifikovaných hmyzů do přírody z důvodů možných nezamýšlených vedlejších efektů.

S nimi do značné míry souhlasí i nedávno zveřejněná zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO), která varuje : výsledky genetického inženýrství, jako například geneticky modifikovaní komáři, mohou zachránit miliony životů, ale přinášejí také značná etická dilemata i nemalá rizika spočívající v možném toxickém působení a negativních efektech na další příslušníky ekosystému.

Odeslat komentář k článku " Geneticky modifikovaní komáři "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Geneticky modifikovaní komáři " e-mailem

Diskuse/Aktualizace